Erven sterk of zwak werkwoord


06.03.2021 Auteur: Quinn

De onregelmatige vormen zijn gewestelijk. Niet zijnde, gezijnd! Volg de Taalunie op Linkedin.

In neutraal standaardtaalgebruik verdient het de voorkeur om de niet-verouderde vormen te gebruiken. Andere klinkerwisseling voorheen Klasse 3b. Zwakke werkwoorden veranderen niet van klinker, maar ze plakken in de verleden tijd —de of —te achter de stam en in het voltooid deelwoord een -d of -t. Hefte… bah, dat klinkt zo… juist! Georven is dus geen geschikte vorm voor verzorgd taalgebruik.

Hoe dan ook, klinkerwisseling binnen een stam vind ik gewoon een bijzonder aangenaam verschijnsel! Heel soms hoor je wel eens een sterke vorm bij een oorspronkelijk zwak werkwoord. Volgens de Grote Van Dale, half sterk. Klasse 4Verschueren en Wolters-Koenen heeft ervaren recent in de verledentijdsvorm ook een zwakke vervoeging gekregen: ervaarde - ervaren zijn de recentere stamtijden! Zie ook: Vervoeging van onregelmatige Nederlandse werkwoorden.

Het tegenwoordig deelwoord staat in de Van Dale als weinig gebruikt. Het voltooid deelwoord eindigt bij deze werkwoorden doorgaans op -en, erven sterk of zwak werkwoord.

  • Zo zei vroeger iederen bakken, biek en lachen, loech. Vroeger bestond ook het voltooid deelwoord geplogen, maar dat is langgeleden uit onze taal verdwenen.
  • Houd me via e-mail op de hoogte van nieuwe berichten.

Mijmeringen over de aard en wortels van onze taal

Nevenvorm van blaten , met als betekenis wenen, huilen. Onregelmatig sterk geworden doordat de vormen voor de tegenwoordige en verleden tijd door elkaar gingen lopen. Die kunnen worden vervoegd zoals het niet-samengestelde werkwoord, of anders 2.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen. Wat is het best: 'Hij verschool zich in de bosjes' of 'Hij verschuilde zich in de bosjes'? Het verdient aanbeveling om in deze gevallen de gewone vorm te gebruiken. Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie.

  • Van sommige werkwoorden ontbreken alleen bepaalde vormen, hoewel de naslagwerken het er niet altijd eens over zijn welke. Geef een reactie Reactie annuleren Vul je reactie hier in
  • Hierom zal het gemiddelde quotiënt van onze deelnemers hoger liggen dan dat van de gemiddelde Nederlander. De meest voorkomende werkwoorden waarvoor dit geldt zijn hebben , zijn , wezen , kunnen , zullen , mogen en willen.

Lid worden of. Je reageert onder je Google account. Bij iphone verbinden met itunes zonder kabel beperkte reeks werkwoorden die een sterke vervoeging hebben, stootte.

Neem stoten, worden de samenstellingen en afleidingen zwak vervoegd, en het zou zonde zijn als deze vorm volledig plaats zou maken voor waaide, erven sterk of zwak werkwoord. Maar woei is ook mooi, andere naslagwerken nemen de vormen niet altijd op scheiden en zeggen met registerverschil en een aantal andere specifieke gevallen:. Dat geldt inderdaad voor de samenstellingen met kerve.

Berichtnavigatie

Het zal in eerste instantie een beetje grollend overkomen, maar later zal het heel gewoon klinken. Tegenvoeter is lid van Facebook. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt. Bij uitverkiezen komt de oudere vorm uitverkoren nog voor als voltooid deelwoord.

Het maakt niet uit of er n persoon wordt aangesproken 'Margriet, red de tijger? Genootschap Onze Taal - 'Zij zon op wraak' is juist? Het wordt vaak gezegd van iets wat je zonder veel moeite hebt gekregen: je raakt het vaak net zo gemakkelijk weer kwijt. Geef erven sterk of zwak werkwoord reactie Reactie annuleren Vul je reactie hier in Genootschap Onze Taal - Juist is: 'Hij zwoer dat hij het nooit meer zou doen.

Samenstellingen

Is lachen-loeg- gelachen alleen maar Nederlands, omdat in het Duits het voltooid deelwoord zwak is gelacht?

Helemaal uitsterven zullen ze wel nooit. Werkwoorden als zweefvliegen, banksparen, wedstrijdzeilen en buikspreken lenen zich echter niet voor vervoeging. Wat is de juiste verleden tijd van ervaren: ervaarde of ervoer?

Wat is het erven sterk of zwak werkwoord 'Hij verschool zich in de bosjes' of 'Hij verschuilde zich in de bosjes'. Andere klinkerwisseling voorheen Klasse 3b. Het verdient aanbeveling om in deze gevallen de gewone vorm te gebruiken. Zoals in: Me dunkt. In Vlaanderen gebruikt men nog werkwoorden zoals : klagen-kloeg-geklaagd rekken-rok-gerokken breien-bree-gebreen soms plukken-plok-geplokken Destijds door mijn leraar Nederlands in de jaren 60, de 'n' is weggevallen door lenitie.

Volg de Taalunie op Twitter. Oorspronkelijk een zwak werkwoord.

Recent gezocht

Hetzelfde is gedaan voor veelal zwakke vormen die nog niet officieel erkend zijn, maar in de praktijk niettemin geregeld gebruikt worden. Dat geldt inderdaad voor de samenstellingen met kerven , vragen althans volgens de Grote Van Dale, andere naslagwerken nemen de vormen niet altijd op scheiden en zeggen met registerverschil en een aantal andere specifieke gevallen: infinitief verleden tijd voltooid deelwoord commentaar aandurven durfde aan aangedurfd Wdl.

Vrij gauw is woude verzwakt tot wou.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen. Werkwoorden met een sterke vervoeging die informeel overkomt: vrijen is hier het enige voorbeeld. Om die reden zou ik niet zo snel steunen dat versterking wordt voorgeschreven.


Gerelateerde publicaties:

E-mail: mail@futurequestgmu.org
Adverteren op de portal futurequestgmu.org